fbpx
          MOODLE
EN    |    DE    |    IT

Pokličite

03 428 67 50

Pošljite sporočilo

info@lu-celje.si

Izobraževalni dogodek za dijake o izzivih odraščanja je mlade navdušil!

Jan 29, 2024

V petek, 26. 1. 2024, je bila dvorana Mestnega kina Metropol nabita s čustvi, saj so mlade o izzivih mladostništva nagovorili štirje izkušeni govorci in strokovnjaki: Alen Pavšar, Gregor Deleja, Ana Maria Mitić in Matej Delakorda. Dogodek je organizirala Ljudska univerza Celje v okviru evropskega projekta EMPATH.

S projektom nagovarjajo mlade in želijo prispevati k ozaveščanju srednješolcev in srednješolk o spolnih stereotipih in tradicionalnih spolnih vlogah s poudarkom na preseganju (ne)ustreznih vzorcev moškosti.. Projekt je finančno podprt s strani Evropske komisije.

Dogodek je otvoril Alen Pavšar, slovenski filmski režiser ter učitelj praktičnega pouka na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije. Govoril je o vplivu socialnih medijev na identiteto in samopodobo mladostnikov. Predstavitev je nadaljeval Gregor Deleja, direktor občinske uprave Mestne občine Celje in nekdanji ravnatelj Gimnazije Celje – Center, ki je izpostavil temo o medvrstniškem nasilju. Poudaril je, da lahko vsak posameznik prispeva k bolj varnemu okolju, da so pri tem potrebne le prave od-ločitve.

Sledila je Ana Maria Mitić, prepoznaven obraz televizijskih programov, dolgoletna voditeljica številnih prireditev, komičarka, improvizatorica in glasbenica, ki je govorila o spolno pričakovanih vlogah. Poudarila je spoznanje, da v življenju skoraj nikoli ni tako, kot si želimo, a da to ravno čar življenja … Prireditev pa je zaključil Matej Delakorda, podjetnik, trener, moderator in so-ustanovitelj projekta Moške skupine. Govoril je o temi, kako ohraniti svoj avtentični jaz na prehodu v odraslost, kako ostati zvest sebi, kljub zunanjim vplivom, ki poskušajo preobraziti posameznikovo lastno identiteto.

Dogodek so vizualno podprle izjave dijakov in dijakinj, ki so na glas delili svoja mnenja o tem, s kakšnimi izzivi  se soočajo v vsakodnevnem življenju.

Svet mladih se morda zdi oddaljen in nerazumljen, a zanimivo je dejstvo, da so si vsi dijaki bili enotni v izjavi, da je od vseh ugodnosti, ki jih ponuja današnja družba, (še vedno) najbolj pomemben (le) pogovor z odraslo osebo – staršem.

Odziv dijakov je bil odličen, zato na LU Celje že načrtujejo, da bodo dogodek ponovili tudi za ostale dijake.

Dostopnost