fbpx
          MOODLE
EN    |    DE    |    IT

Pokličite

03 428 67 50

Pošljite sporočilo

info@lu-celje.si

Socialna aktivacija albansko govorečih žensk

Socialna aktivacija albansko govorečih žensk je projekt, ki ga Ljudska univerza Celje, kot edina izvajalka le-tega, pokriva na območju Savinjske in Koroške regije. Projekt je bil izbran v sklopu Javnega razpisa za sofinanciranje projektov »Razvoj in izvajanje kratkih programov socialne aktivacije«. Namen projekta je vključitev 30 udeleženk v dve delavnici socialne aktivacije (tj. 15 udeleženk na delavnico) in s svojim celostnim in kakovostnim pristopom vplivati na njihovo socialno vključenost ter na povečanje njihovih izobraževalnih in zaposlitvenih možnosti. Prva delavnica socialne aktivacije se že izvaja v Velenju, v letu 2018 pa bo potekala še v Celju.

Ciljno skupino projekta predstavljajo albansko govoreče ženske z jezikovnimi ovirami, ki imajo dovoljenje za stalno bivanje oz. slovensko državljanstvo in so brezposelne, neaktivne ali na podlagi ZUTD vpisane v evidenco oseb, ki so začasno nezaposljive. Ne znajo govoriti slovensko, vse našteto pa posledično vpliva na njihov položaj v družbi, družini in posredno tudi na položaj njihovih otrok, kar vodi do medgeneracijskega prenosa vidikov socialne izključenosti.

Na podlagi dolgoletnih izkušenj pri delu z ranljivo ciljno skupino, s poznavanjem njihovih potreb in spoštovanjem osebnosti ter dostojanstva vsake udeleženke, je nastal zanimiv nabor vsebin, ki ga bomo z močno podporo in motivacijo vodili k cilju, to je, da udeleženke dosežejo občutek sprejetosti, varnosti in razumevanja, da bodo lahko začele graditi na svoji samopodobi, močnih področjih in znanjih.

Projekt sofinancirata Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada, ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

www.eu-skladi.si

27. 11. 2017 smo skupaj z udeleženkami delavnice organizirali dogodek ob nacionalnem prazniku albanske neodvisnosti, imenovanem »Dan zastave«. Dogodek smo izpeljali v Knjižnici Velenje, udeležili pa so se ga tudi družinski člani udeleženk.

8. 12. 2017 so udeleženke pripravile albanski zajtrk, ki so se ga udeležili podžupan Mestne občine Velenje, predstavniki Knjižnice Velenje, gasilske enote Velenje in nekaj predstavnikov medijev.

http://www.vtvstudio.com/v-velenju-tradicionalni-kosovski-zajtrk/

http://www.nascas.si/albanke-ki-zivijo-v-saleski-dolini-pripravile-kosovski-zajtrk/

http://www.knjiznica-velenje.si/3165?newsId=11858

Dostopnost